16.07.2019

JEDNOTKA vo svete klimatizácii? Tentokrát tá vnútorná – akú si vybrať?

Horúce letné teploty? Pri mori s príjemným závanom čerstvého vzduchu, určite áno! V dusnej obývačke či kancelárii kde sa ani lístok kvetiny na parapete nepohne? Rozhodne NIE.


Ventilátor s najväčšou pravdepodobnosťou akurát tak rozvíri horúčavu, prachové častice a všetky možné alergény po okolí. Moderná klimatizácia s filtrom a správnym nastavením nielen umožní príjemne prežiť pekelné teploty, ale je dokonca zdraviu-prospešná! (Viac sa dočítate v našom článku – Zdravé pľúca na jar, zdravé pľúca po celý rok!)

Ak ste si povedali ,,áno, idem do toho!“, rozhodne si budete pochvaľovať, a to nielen počas leta. Ale na to, aby ste boli 100% spokojní potrebujete ešte jednu vec – a to správny výber klimatizácie na mieru zasadenej do Vášho interiéru. A toto rozhodnutie sa začína voľbou vnútornej jednotky.

V prvom rade si položte otázku – aký vysoký je strop v interiéri? Chcem, aby bolo zariadenie vidno? Kam by sa najviac hodilo ho umiestniť? Od týchto aspektov sa následne vyvíja celá situácia. Typov vnútornej jednotky je mnoho, preto je dôležité vybrať si ten správny pre Vaše dispozičné riešenie priestoru.

Jednotka, ktorá jednoznačne kraľuje rebríčku obľúbenosti -> nástenná. Ako už názov napovedá, budeme ju vešať na stenu (do výšky cca 2,5m). V minulosti sme sa snažili klimatizácie schovať, ale dnes je ich príťažlivý dizajn doplnkom interiéru. Špeciálne by sme vyzdvihli DAIKIN Stylish, ktorej skvelé vlastnosti zabezpečujú dokonalé pohodlie (ohľad na životné prostredie vďaka ekologickému chladivu, vysoký výkon, takmer bezhlučné pracovanie, online ovládanie, lamely s Coanda efektom, ktoré cielene regulujú prietok vzduchu a berú ohľad na to, či sa osoba nachádza /nenachádza v miestnosti a zároveň nasmerujú vzduch tak, aby priamo nezasiahol osobu pri chladení a pri vykurovaní tak, aby nám nohy ostali v teple). A ako čerešnička nám ostáva elegantný dizajn, ktorý pridáva na estetickej hodnote interiéru. Obdobným riešením v podobe nástennej jednotky je DAIKIN Emura II, alebo DAIKIN Ururu Sarara.

Ďalším typom je parapetná jednotka, ktorá sa taktiež vešia na stenu ( do výšky cca 0,8m alebo úplne k podlahe). Príkladom môže ísť DAIKIN parapetná klimatizácia 2,5kW s Wifi, ktorá obsahuje mnoho lákavých vlastností, podobne ako vyššie spomínaná Stylish. Dizajn je odlišný, ale rozhodne nie je potrebné jednotku schovávať. Inštalácia je flexibilná – buď sa rozhodnete pre vstavanú, štandardnú, alebo na stojane. Klimatizácia je tiež vhodná na vykurovanie.

Osobitným zariadením z pomedzi parapetných jednotiek je dizajnová klimatizácia DAIKIN Nexura, ktorá okrem elegantného plochého dizajnu prichádza s jedinečnou funkciou sálavého vykurovania, touto klimatizáciou je teda možné vykurovať úplne bez prievanu

Populárnou voľbou je aj kazetová jednotka, táto sa inštaluje spravidla do medzistropov, buď sadrokartónových, alebo kazetových, bežne sa dodávajú v dvoch rozmeroch: 900×900 – toto prevedenie je vhodné pre nižšie medzistropy, často sa používa do sádrokartónových medzistropov, montážna výška takejto jednotky je okolo 25cm. Druhou možnosťou je rozmer 600×600, táto jednotka je vhodná špeciálne do kazetových stropov, ktoré majú rovnaký rozmer kaziet, je tiež možné inštalovať ju aj do sadrokartónových stropov, táto jednotka je však vyššia ako jednotka 900×900.

Podstropnú jednotku nájdete priamo pod stropom a tak ako aj kazetová, najčastejšie sa využíva pre komerčné prevádzky, hotely a pod., alebo do veľkých priestorov. Výhodou je týždenný časovač, ktorý umožňuje naprogramovať až 4 rôzne kroky do dňa počas celého týždňa a teda nie je potrebné manuálne zapínanie a vypínanie jednotky.

Veľmi špecifické je využitie kanálovej jednotky, ktorá sa inštaluje do medzistropu, prípadne do krovu, alebo akejkoľvek dutiny, kam sa táto klimatizácia zmestí. Prívod a odvod vzduchu do jednotky sa v tomto prípade dá zabezpečiť cez rôznorodú škálu dizajnových výustiek. Nazývame ich preto tzv. ,,neviditeľné klimatizácie“.

A ak ste sa Vám nepozdáva ani jeden typ vnútornej jednotky z ponuky, stále máme niekoľko ďalších na výber. Šikovné je napríklad multi-splitové riešenie s dvomi vnútornými nástennými jednotkami DAIKIN Comfort, či DAIKIN stĺpová jednotka optimalizovaná pre vykurovanie a technické chladenie.

Flexi klimatizácia je chameleón vo svete vnútorných jednotiek. Ako sa ju rozhodnete namontovať, tak bude fungovať – či už pri stene, pod stropom, alebo ľubovoľne medzi týmito polohami. Nemáte dostatok miesta na stene? Zvoľte DAIKIN Flexi jednotku.

formulár

Vyplňte, prosím, kontaktné údaje a my sa vám čo najskôr ozveme.