10.05.2019

Montáž klimatizácie – na vlastnú päsť, alebo radšej odborne?

Teplá polovica roka nám už definitívne spríjemňuje dni a teda nastal aj čas prepnúť z vykurovacieho módu na chladenie. A ak sa ešte len chystáte zadovážiť si šikovnú technologickú pomoc v podobe klimatizácie, nasledujúce riadky sú určené presne pre Vás.

Vybrať si tú pravú klimatizáciu je jedna časť procesu (ktorú sme sa pre Vás snažili rozlúsknuť v predchádzajúcich blogoch), tou druhou je už samotná montáž. Dnešná doba mnohokrát diktuje – urob si sám a ušetríš! A tak zapneme youtube tutotiál ako na to a pustíme sa do toho svojpomocne. Montáž klimatizácie však môže byť orieškom aj pre tých najskúsenejších domácich kutilov. V mnohých prípadoch sa vyskytne problém, kedy napokon aj tak musia zavolať odbornú pomoc. Priblížime Vám preto jednotlivé kroky postupu montáže s odborníkom, ako to bude u Vás vyzerať a na čo sa pripraviť.   

1. Fáza  – Príprava
Aby všetko prebehlo hladko a bez komplikácií, montážnik sa najskôr musí u Vás rozhliadnuť. Je potrebné určiť najvhodnejšie miesto pre klimatizáciu, zamerať trasy a vybrať materiál na montáž. Určenie samotného miesta klimatizácie (vonkajšej i vnútornej jednotky) ovplyvňuje viacero faktorov, ako iba dizajn interiéru. Je nevyhnutné, aby vzduch v miestnosti cirkuloval a zároveň sa dalo zariadenie napojiť na zdroj energie (vzdialenosť od zásuvky). Dôležité je tiež určiť, kde sa bude nachádzať odvoz vody. 

Nakoľko je montáž proces, pri ktorom vzniká istá hladina hluku, je vhodné upozorniť susedov aspoň oznamom  a naplánovať si čas montáže tak, aby neohrozoval rušenie nočného pokoja, alebo príliš skoré ráno. Nasadzovaním vnútornej jednotky nevzniká veľký hluk (montujú sa iba konzoly na stenu), no čo sa týka vonkajšej jednotky, je potrebné vykonať prierez cez stenu, ktorý má približne 5 cm. Rozdiel je aj v materiáli, do ktorého sa vŕta – pri tehle potrvá prieraz iba pár minút, pri betóne až hodinu.

Ako pri všetkých prácach spojených s vŕtaním, tak aj pri montáži klimatizácie vzniká neporiadok a odpad, najmä v prípade vŕtania do betónu. Väčšina montážnikov zakryje igelitom automaticky časti nábytku, ktoré môžu byť zasiahnuté. Samozrejmosťou tiež býva používanie priemyselného vysávača, ktorý priebežne odsáva prach a nečistoty, takže interiér neostane v ,,zdemolovanom“ stave. 

2. Fáza – vnútorná jednotka
Montáž začína v interiéri, kedy sa pripraví miesto na vnútornú jednotku, ktorá sa osadí pomocou konzoly. Ďalej sa pokračuje vŕtaním cez stenu na medené potrubie, kondenz a káble (napájacie káble do elektriny a komunikačné káble pre spojenie vonkajšej a vnútornej jednotky). V treťom kroku nasleduje montáž líšt od vnútornej jednotky k vonkajšej, do ktorých sa uloží medené potrubie (potrubia môžu byť vedené aj inak, napríklad zadrážkované v stene). Napokon montážnik zavesí vnútornú jednotku na pripravené konzoly, pripojí ju na medené potrubie a káble.

3. Fáza – vonkajšia jednotka
Po vykonaní prierezu do steny sa namontujú vonkajšie konzoly držiace vonkajšiu jednotku ,,vo vzduchu“. Rovnako ako pri vnútornej, tak aj vonkajšia jednotka musí byť pripojená na medené potrubie, káble a v prípade, že sa s klimatizáciou bude aj vykurovať, aj na kondenz. V záverečnej fáze je potrebné vykonať vákuovanie vonkajšej jednotky pomocou manometra a vákuovej pumpy, ktorá sa nasadí na medené potrubie z vonkajšej strany a postupne odsáva vzduch. Manometer ukazuje, koľko vzduchu ešte ostáva v potrubí. Po vákuovaní nastáva kontrola úniku vzduchu a keď je všetko v poriadku, pumpa sa odpojí a ventily sa otvoria pre vpustenie chladiva. Posledná fáza je veľmi dôležitou súčasťou procesu, no napriek tomu na to mnoho domácich majstrov zabúda a preto sa púšťa do montáže svojpomocne. A ak sa predsa len  rozhodnete nevynechať tento krok, upozorňujeme, že vákuová pumpa nie je lacná záležitosť, ktorá je však nevyhnutná pre úspešné ukončenie montáže.

4. Fáza – Hotovo!
Samotná montáž klasického monosplitu (vnútornej + vonkajšej jednotky) trvá približne štyri hodiny, záleží od materiálov, do ktorých je klimatizácia zasadená. A keď sú všetky potrebné kroky vykonané, montážnik štandardne uprace montážny priestor, odnesie odpad a Vám už iba zostáva zapojiť zariadenie do elektriny a vychutnávať si jeho výhody. ☺ Tiež je dobré prezrieť si ovládanie klimatizácie a v prípade nejasností sa poradiť s montážnikom, nakoľko nie vždy je ovládanie intuitívne.

5. Fáza – nezabúdajte na servis
Klimatizácia funguje rovnako ako všetko, čo používame často a dlhodobo – po istej dobe potrebuje servis. Pri domácnostiach sa odporúča raz ročne, pri prevádzkach dva až tri- krát  ročne. Pri vnútornej jednotke je potrebné demontovať kryt, vyčistiť filter a dezinfikovať výparník, prečistiť celú kondenzovú sústavu, skontrolovať elektroniku. Pri vonkajšej sa čistí zadná strana, premeria tlak v jednotke a skontroluje sa elektrické napájanie.

Najčastejšie mínusy montáže na vlastnú päsť

  • Nedostatok inštalačného materiálu
  • Nesprávne zvolenie miesta inštalácie (napojenie na elektrinu, nedostatočná cirkulácia vzduchu a priestor okolo jednotky)
  • Nesprávne zvolený spôsob odvádzania kondenzu
  • Neodborná inštalácia môže klimatizáciu poškodiť a s veľkou pravdepodobnosťou neuspejete pri prípadnej reklamácii

Plusy odbornej montáže

  • Správne zvolenie miesta klimatizácie = bezproblémová obsluha a fungovanie
  • Použitie odborných znalostí a drahých prístrojov určených priamo na montáž (vákuovanie vonkajšej jednotky, priemyselný vysávač,.. )
  • Dostatok inštalačných materiálov
  • Vysvetlenie obsluhy zariadenia
  • montáž prevedená certifikovaným odborníkom je podmienkou platnosti garančnej záruky

formulár

Vyplňte, prosím, kontaktné údaje a my sa vám čo najskôr ozveme.